Haagse Schaakbond

Home
Clubs
Agenda
Contact
Senioren
HSB
Competitie
Wedstrijden
Jeugd
Algemeen
Wedstrijden
Grand Prix
NK12
Schaakles
Rapidcyclus
Algemeen
Pomar - 7 dec.
HSV - 22 februari
HO - 14 maart
DD - 2 mei
SHTV - 13 juni
Archief
PK Veteranen
Algemeen
Deelnemers
Uitslagen en stand
Reglement
OPK 2020
Algemeen
Uitslagen
Deelnemers
Reglement
Nieuws (jeugd)
Interviews 2007
Geschreven door Sabijn Gorter e.a.   
25-04-2013
Voor het toernooiboek zijn 51(!) spelers geïnterviewd.
De meeste interviews staan in het toernooiboek, maar niet allemaal en soms ook niet compleet. Hier staan wel alle interviews (op volgorde van achternaam):
Thomas Beerdsen, Louise Beukema, Stefan Beukema, Mahsa Bitalzadeh, Benjamin Bok, Floortje Boon, Carmen Brouwers, Kevin Bruggeman, Diana Dalemans, Ruben Doornenbal, Dennis van Driel, Renzo Ducarmon, Melle Edens, Mikhail Epifanov, Sylvia Fluit, Fleur Gieben, Sharitha van der Gouw, Veronique Hamelink, Arnoud Hendrikse, Mia Rosa Hupkens, Marco Kirana, Zyon Kollen, Asa van Lit, Olivia Meng, Lennard Moers, Gino de Mon, Olav Mostertman, Wesley Ng, Celine Nicolai, Pepijn Obels, Vaclav Ocelik, Angelique Osinga, Heleen Otten, Jan van Overdam, Julian van Overdam, Farahdiba Pijloo, Joris Pries, Rosa Ratsma, Naomi de Ridder, Koos Roeleveld, Rik Roelofs, Philippe Schippers, Nilofar Skandar, Raimond Vastenhout, Bastiaan Veltkamp, Bente Verheul, Yvar Verseef, Tiffany Vlaar, Tjark Vos, Frank van der Werff en Tim Yue

Mahsa Bitalzadeh

Mahsa Bitalzadeh is op het NK in Venlo 10 jaar geworden. Ze logeert bij een kennis in de buurt met haar vader. Ze hoopt 1e te worden net als in Waalwijk bij het NK E! We interviewen dus al een kampioen. Haar ouders komen uit Iran maar Mahsa is in Nederland geboren  en ze houdt van Italiaans eten nl. Pizza. Ze schaakt veel, traint elke dag een uur, speelt op playchess, en doet de stappenmethode met Chesstutor. Ze speelt bijna elke weekend wel een toernooitje. Ze heeft veel openingsboeken en Jop Delemarre, haar vader en broer Ali trainen met haar. Mahsa houdt van reizen en leuke mensen ontmoeten. Het allerleukst was wel het EK in Montenegro.
Een octopus is een dier met 8 poten en fianchetto is een ander woord voor schaakspel.

Zyon Kollen

Zyon Kollen gooide twee jaar geleden hoge ogen en werd uitgezonden naar Mureck. Hij is in vorm en heeft al twee keer gewonnen. Hij logeert in een bungalowtje in de buurt. Hij is vegetarier; friet, soep en pannenkoeken zijn favoriet. Als ik ooit groot word wil ik graag oud worden en gelukkig getrouwd zijn (wie niet!). Zyon traint iedere week op vrijdag en soms ook op dinsdag. Elk weekend wordt er een leuk schaaktoernooi gespeeld. Pas geleden won hij nog 100 euro. Hij krijgt schaakles van Patriek Vleeming en tegenwoordig ook van Neerlands sterkste FM, Frank Kroeze. Zyon hoopt regelmatig in de krant te komen en dat zou wel eens kunnen lukken omdat Frank bij de krant werkt. Zyon, die het overigens een aparte vraag vond, denkt dat het schaakspel in India rond de geboorte van Christus is uitgevonden. Een octopus is een wit paard op d6 of een zwart paard op d3. Finachetto is een pion op .. je weet wel en een loper daaracher.

Angelique Osinga

Angelique woont in Oud-Beijerland en schaakt in Capelle aan den IJssel bij SV Klim-op. Ze schaakt nu ruim een jaar en doet stap 3 +. Ze kent nog niet zo veel andere schakers, maar ze denkt dat Sophia Thoma kampioene wordt en bij de jongens maakt Julian van Overdam een goede kans. Andere hobby van Angelique is tennissen maar schaken is toch leuker. Op tv kijkt ze graag naar ‘love-match', dat gaat over liefde (giechel, giechel). Later wil ze dokter worden en een octopus is een dier, toch?

Carmen Brouwers

Carmen heeft 3 jaar geleden van haar vader leren schaken en ze doet nu stap 4. In Groningen krijgt ze training van Eddy Jansen. Het is de eerste keer dat Carmen meedoet en met 2 uit 3 is ze best tevreden; ze hoopt 4 of 5 punten te gaan halen. Carmen denkt dat Myrre Hortensius bij de meisjes kampioen wordt en bij de jongens Tjark Vos. Het leuke aan schaken vindt Carmen de trucjes en het stil zitten; een andere hobby van haar is voetballen. Later wil ze fysiotherapeut worden en/of profvoetballer, dat weet ze nog niet, maar in ieder geval niks met schaken. Ze weet wél dat een octopus een dier is, een weekdier.

Celine Nicolai

Celine heeft 5 jaar geleden van haar oudere broer Amir leren schaken. Ze heeft nu via de kweekvijver training van Mighiel de Jong. Celine woont in Dokkum; met haar broer en opa en oma verblijft ze deze dagen op een camping in Delft. Vorig jaar was ze tijdens dit NK elfde, nu hoopt ze in de top 10 te komen. Celine denkt dat Diana Dalemans en Stefan Beukema kampioen gaan worden. Andere hobby's van haar zijn zwemmen, korfbal en basketbal. Later wil ze iets met dieren gaan doen; ze weet dat een octopus een dier met zuignappen is.

Gino de Mon

Gino woont in Hilversum en schaakt in Baarn. Hij heeft het schaken van zijn moeder geleerd en nu krijgt hij training van Pascal Losekoot. Zelf geeft hij al schaakles op z'n oude basisschool. Het is de eerste keer dat hij meedoet en hij denkt dat Nick Bijlsma kampioen wordt en bij de meisjes maakt Tiffany Vlaar wel een kans. Gino hoopt 5 à 6 punten te gaan halen. Later wil hij schaker worden met een rating van 2500, of zo. Daar moet je veel voor schaken; van zijn opa kan hij er boeken over lenen.
Naast het schaken vindt hij andere denksporten leuk, zoals stratego.

Marco Kirana

Het is de tweede keer dat Marco hier meedoet. Vorig jaar werd hij met 6 ½ punt gedeeld derde, dit jaar hoopt hij gewoon de meeste punten te gaan halen. Marco doet nu stap 6, hij heeft onder andere training van John Pouwels bij zijn club Botwinnik. Het leuke van schaken vindt hij dat het een denksport is en denken is leuk want daar leer je van. Volgens Marco is een octopus een paard op rij 3.Hoewel Marco in Jakarta is geboren en net als zijn ouders Indonesisch is, eet hij toch het liefst pizza. Marco zit nu in groep acht, later wil hij archeoloog worden.

Mia Rosa Hupkens

Mia Rosa schaakt vanaf haar zesde en het is de tweede keer dat ze hier meedoet; vorig jaar was ze met 5 punten zevende. Mia Rosa heeft de eerste ronde gewonnen: haar tegenstandster gaf met ondekbaar mat in het vooruitzicht, maar op. Ze is lid van schaakclub Magnus in Schagen en ze doet nu stap 4. Haar trainer is Wouter Waagmeester. Het leuke van schaken vindt ze ‘dat je steeds nieuwe dingen ontdekt'. Een andere hobby van haar is hockey. Ze weet niet wie er kampioen gaat worden, maar wél dat ze spaghetti bolognese het lekkerst vindt. En een octopus is een vis.

Nilofar Skandar

Het is de tweede keer dat Nilofar meedoet; vorig jaar had 4 ½ punt en nu hoopt ze, na een ½ uit 2, gewoon verder alles te gaan winnen. Ze kan niet uitleggen wat er nou zo leuk is aan schaken maar misschien zegt haar antwoord ‘ik heb er gewoon geen woorden voor' voldoende. Nilofar schaakt nu 3 jaar en ze doet stap 4; training krijgt ze van Patriek Vleeming. Bij de meisjes wordt Sophia Thoma kampioene of Diana Dalemans; bij de jongens Benjamin Bok. Andere hobby's zijn hand- en voetballen; later wil ze archeoloog worden.

Olivia Meng

Olivia is de allerjongste deelneemster van het toernooi, op 17 september wordt ze 9 jaar,  en ze doet al voor de tweede keer mee. Vorig jaar had ze 3 punten en nu hoopt ze er in ieder geval meer te gaan halen. Haar oudere broer Roger begon met schaken en Olivia heeft het van hem geleerd toen ze 5 jaar oud was. Olivia is lid van Botwinnik; bij de kweekvijver krijgt ze training van Alexander van Beek. Ze denkt dat Diana Dalemans of Sophia Thoma kampioene wordt en bij de jongens misschien Roger. Leuk was dat ze mee mocht naar Montenegro waar Roger vorig jaar meedeed aan het EK. Andere hobby's van Olivia zijn tekenen, lezen en zwemmen.

Pepijn Obels

Pepijn heeft van zijn broer Jiri leren schaken en nu heeft hij les van Mark Haast en Petra Schuurman. Hij wil later grootmeester worden en hij weet dat je daar veel partijen voor moet winnen, vooral tegen ‘goeien' (dat zijn spelers met een rating boven de 2100). Het leuke van schaken zijn de trucjes én de dingen die erom heen zijn, zoals de gezelligheid.
Het is de derde keer dat Pepijn meedoet en met 2 uit 2 is hij uiteraard tevreden; hij wil nu 7½ punt gaan halen. Een octopus is een paard op de 6e rij die gedekt wordt door een pion, maar het paard kan ook op de 5e of 7e rij staan. Andere hobby's van Pepijn zijn handbal en voetbal.

Philippe Schippers

Het is de tweede keer dat Philippe uit Almelo meedoet en hij verblijft ook dit jaar weer met z'n vader op de camping. Hij is het toernooi met winst begonnen en dat is al beter dan vorig jaar, want toen verloor hij z'n eerste partij. Het leuke van schaken vindt hij de spanning: tijdens de partij én het toernooi. Hij schaakt nog maar weinig jeugdtoernooien omdat hij dat tempo niet meer zo leuk vindt; zijn trainer is Jan Willem Brinks.
Philippe denkt dat Benjamin kampioen wordt, maar zelf hoopt hij met 6 ½ of 7 punten ook mee te doen. Bij de meisjes tipt hij Myrre.

Raimond Vastenhout

Raimond is 11 jaar en woont in Apeldoorn. Hij schaakt bij de Toren in Arnhem; daar krijgt hij onder andere training van Marco, de vader van Thomas Beerdsen. Ook heeft hij les van Merijn van Delft en Afek. Het leuke van schaken is dat je moet rekenen en dat is nou net Raimonds lievelingsvak. Daarnaast is het schaken gewoon gezellig. Later wil hij iets met cijfers worden of grootmeester. Een hobby van hem is om naar Vitesse te gaan, maar zelf voetballen en computeren zijn ook leuk.

Stefan Beukema

Stefan schaakt vanaf z'n zesde en hij heeft al aan verschillende nationale en internationale toernooien meegedaan. Hij krijgt nu training van Petra Schuurman en Arlette van Weersel. Met de hele familie logeren ze tijdens dit toernooi in Duinrell; zijn zusje Louise doet bij de meisjes mee. Volgens hem wordt het heel spannend want ‘iedereen in de top heeft wel een kans om kampioen te worden' (inclusief hijzelf). Bij de meisjes tipt hij Myrre. Een octopus is een paard dat naar alle velden kan. Andere hobby's zijn computeren (age of mythology) en tafel tennissen.

Tiffany Vlaar

Tiffany wordt op 22 mei 12 jaar en het is de tweede keer dat ze in Rijswijk meedoet. Ze denkt dat Diana kampioen bij de meisjes wordt; de jongens kent ze niet. Tiffany heeft 5 jaar geleden leren schaken van haar zus Shannon; op 16 mei heeft ze stap 5 gehaald. Nu krijgt ze onder andere les van Ted Barendse. Het leuke van schaken is dat je er bij moet nadenken. Andere hobby's zijn viool spelen en Nunchaku, ‘dat is een vechtsport met 2 stokjes die je dan over je schouder moet gooien'.  Later wil Tiffany technisch geoloog worden.

Tjark Vos

Tjark is met 2 uit 2 niet blij, want hij vindt dat hij zijn tweede partij onverdiend gewonnen heeft. Het was namelijk een volledige remisestelling en toen gaf zijn tegenstander zomaar op. Maar toch geen slechte start voor iemand die hier voor het eerst aan het NK D meedoet; Tjark heeft al wel eerder dit jaar bij het NK C in Venlo gespeeld. Daar had hij niet zoveel punten, hier hoopt hij er 6 te gaan halen. Het leuke van het schaken vindt hij buckhousen (‘is extreem doorgeefschaak'), het voetballen tussen de partijen door en het winnen van bekers en geldprijzen. Een octopus is een inktvis én een paard op de zesde rij gedekt door een pion. Later wil Tjark iets met kinderen gaan doen en schaakleraar worden ‘zoiets als Piet Peelen'.
 

Veronique Hamelink

Het is de eerste keer dat de 10-jarige Veronique uit Terneuzen meedoet. Ze schaakt pas twee jaar en ze is lid van de schaakclub Terneuzen. Haar allereerste partij op dit NK heeft ze om 11.00 uur al gewonnen. Ze kent nog niet zoveel andere schaaksters, maar ze denkt dat Mahsa Bitalzadeh kampioen gaat worden, of Diana Dalemans. Zelf is ze in ieder geval met 2 punten tevreden; ze doet vooral mee voor haar plezier. Zwemmen is een andere hobby van haar en later wil ze styliste worden. Een octopus is een ‘beest dat leeft in het water, die heel veel poten heeft'.

Rosa Ratsma

Na de eerste dag heeft Rosa 2 punten. Ze verloor de eerste van Angélique Osinga, het was een beetje dom, maar een ‘Zwitsers gambiet' kan best eens een handige actie zijn.
De eerste wedstrijd op dag 2 moet ze tegen Diana Dalemans; als ze die wint, komt het helemaal goed want Rosa hoopt bij de eerste 6 te eindigen omdat ze dan een prijs krijgt. Ze heeft al helemaal gekeken hoe die in haar prijzenkast past. Bij die grote prijs uit Hengelo is nog een mooi plekje voor een prijs uit dit toernooi. De prijzenkast staat nu alleen wel heel hoog zodat ze op een tafel moet klimmen om er bij te kunnen.
Rosa houdt het meest van pasta; nee, geen chocopasta - hoewel ze wel weer erg van chocolade houdt.
Haar schaakleraar is nu Marcus Driessen; ze heeft het spel geleerd van haar vader. Rosa heeft wel stappenboeken, maar raakt ze ook heel vaak kwijt, dus of ze er echt veel in werkt, is een goede vraag. Stap 3 heeft ze nu wel weer teruggevonden (niet vragen hoe dat volgende week is :p) en stap 4 misschien eigenlijk ook wel. Hoewel we niet mogen vertellen wat Rosa wil worden, moeten we haar in de toekomst goed in de gaten houden, want ze heeft hele mooie, grootse plannen. Voor media-aandacht is ze in ieder geval niet bang; iets wat goed uitkomt in haar toekomstige beroep. Ze stond al heel vaak in de krant. Na haar succes op het ONJK afgelopen zomer stond er zelfs een interview met haar in de plaatselijke krant. Ook heeft ze wel eens op de voorpagina gestaan met het schoolschaken.
Met behulp van enige visuele aanwijzingen van Sophia komt Rosa tot de conclusie dat ‘fianchetto' een stuk in het midden is wat alle lijnen dekt J

Heleen Otten

Heleen is na de tweede ronde best tevreden want die heeft ze zojuist gewonnen. Vorig jaar had ze tijdens dit NK 3½ punt; dit jaar hoopt ze iets hoger, ‘in de middenmoot' uit te komen. Ze denkt dat clubgenootje Myrre Hortensius kampioen gaat worden. Ze heeft het meeste van haar broer Martijn geleerd, die heeft ook schaakboeken. Haar favoriete sport is voetbal en daarna pas schaken. Dit doet ze 2 keer per week; voor voetbal traint ze 1 keer per week. Het schaken vindt ze leuk omdat ze dan gezellig met vriendinnen is. Tot slot: een octopus is een beest met 8 poten en fianchetto is iemand die veel geld verdient.

Lennard Moers

Aan het einde van de eerste dag is Lennard uit Maarssen wel tevreden met 2 uit 3. Hij heeft van zijn vader leren schaken maar ook veel van Ton van der Heijden geleerd. Lennard vindt schaken leuk omdat het spannend is en hij wil er wel goed in worden. Om grootmeester te worden moet je veel trainen, denkt hij. Zelf leest hij leest wel eens in schaakboeken en gebruikt hij Fritz op de computer. Volgens hem wordt Stefan Beukema hier kampioen. Het leukste wat Lennard met schaken heeft meegemaakt was het NK rapid in Eindhoven, toen werd hij kampioen. Andere hobby's van Lennard zijn gitaar spelen en tennissen.   

Louise Beukema

Louise heeft van haar vader leren schaken en nu leert ze het meest van Arlette van Weersel. Ze schaakt best veel, elk weekeinde 1 of 2 toernooien. Het leuke aan schaken is dat je veel vrienden maakt. Het maakt Louise niet zo veel uit hoe goed ze wordt met schaken, als het maar leuk blijft. Vorig jaar had Louise hier 3 ½ punt en ze hoopt nu meer te gaan halen; Masha Bitalzadeh of Myrre Hortensius wordt volgens haar kampioen.
Naast het schaken heeft Louise ook nog tijd voor andere hobby's zoals paard rijden, piano spelen, dieren verzorgen en turnen. En ze weet dat een octopus een zeedier is; later wil ze namelijk dierenarts worden, én moeder.

Sharitha van der Gouw

Sharitha denkt dat ze hier 5e kan worden en Diana Dalemans wordt kampioen. Schaken is haar favoriete sport en ze traint iedere week wel 2 of 3 keer, onder andere met Arlette van Weersel. Thuis heeft ze schaakboeken maar die leest ze nooit, wel gebruikt ze de computer om te schaken. Sharitha wil graag een WIM worden en daarom moet ze veel trainen, oefenen en spelen. Het leuke van schaken is het spelletje en ‘dat je naar het buitenland mag'. Vorig jaar heeft ze meegedaan aan het toernooi in Bagneux. Maar het leukste wat ze met schaken heeft meegemaakt was de gezelligheid in Hengelo.
Sharitha wil dierenarts worden: een octopus is een paard dat 8 velden op kan en fianchetto is een opening.

Tim Yue

Tim komt helemaal uit Maastricht om aan dit kampioenschap mee te doen; hij logeert daarom deze dagen in een hotel. Hij heeft van zijn ouders leren schaken, nu krijgt hij les van Jo Hermans en hij speelt bijna elk weekeinde wel een toernooi. Het leuke van schaken is dat je moet denken en Tim wil zo goed worden dat hij van zijn ouders blijft winnen. Hij denkt dat ie zelf in de middenmoot eindigt en dat Benjamin Bok kampioen wordt. Naast het schaken heeft Tim basketbal en zwemmen nog als sporten en friet met mayonaise is zijn favoriete eten. Een octopus is een zeedier met 8 tentakels en een fianchetto is een persoon.

Yvar Verseef

Yvar is eerder dit jaar bij het NK E in Waalwijk derde geworden. Hier gaat het nog niet zo goed, maar Yvar die 9 jaar is, kan de komende 2 jaar nog meedoen (en dat is toch belangrijker dan winnen J). Hij denkt ergens tussen de 25e en 30e plaats te eindigen en Julian van Overdam gaat dit toernooi winnen. Yvar heeft van zijn vader leren schaken. Hij is lid van SV Leiderdorp, daar heeft hij les van Nick Hortensius. Hij wil goed leren schaken want hij wil grootmeester worden, maar ook schrijver of hockyer. Het leukste met schaken was het ONJK in Hengelo, daar waren ze met de hele club van Leiderdorp op kamp. Een octopus is een inktvis in de zee met vieze bulten en fianchetto is ‘waar je geld kan lenen'.  

Fleur Gieben

Fleur heeft anderhalf jaar geleden van haar vader leren schaken en nu heeft ze op haar club SHTV les van Rik Pronk. Het is de eerste keer dat ze hier meedoet, net als haar broertje Stijn. Fleur vindt schaken een spannend spel want ‘als je voorstaat kun je zomaar weer verliezen'. Ze houdt veel van dieren en daarom doet ze vrijwilligerswerk op de kinderboerderij, later wil ze in ieder geval iets met dieren gaan doen. Een andere hobby van Fleur is piano spelen. Fleur weet niet wat fianchetto betekent, maar een octopus is een dier met 8 armen.

Jan van Overdam

Het is de tweede keer dat Jan hier meedoet. Vorig jaar was hij gedeeld 6e met 6 uit 9; met 2 ½ uit 4 is hij best tevreden. Hij denkt dat zijn broer Julian goede kans maakt om kampioen te worden. Jan heeft op de computer leren schaken met Lego chess, nu is hij lid van Bobby Fischer in Wassenaar. Hij vindt schaken leuk omdat je combinaties kunt doen en je moet dingen zoeken. Zijn idool is Topalov omdat die heel aanvallend speelt en dat wil hij zelf ook. Een octopus is een zeedier en 4 pionnen naast elkaar; fianchetto betekent dat de lopers de lange diagonaal pakken.

Mikhail Epifanov

Mikhail is, zoals zijn naam doet vermoeden, Rus. Hij is geboren in Moskou; toen hij 1 jaar was zijn z'n ouders naar Nederland verhuisd. Hij heeft van zijn vader leren schaken en nu krijgt hij nog les van Albertus ten Hertog. Het is de eerste keer dat hij hier meedoet en met 1 uit 4 is hij niet tevreden; hij hoopt de volgende ronden nog wel wat punten te gaan halen. Schaken is leuk omdat je moet denken en denken is leuk. Andere hobby's van Mikhail zijn tennissen en zwemmen. Een octopus is een beest met tentakels en zuignappen.

Olav Mostertman

Het is de eerste keer dat de 9-jarige Olav meedoet aan dit NK maar hij is hier al veel vaker geweest omdat zijn oudere broers Milan en Xander eerder meegedaan hebben. Olav heeft van zijn vader en van Hiddo Zuiderweg leren schaken; zijn club is SC Groningen. Een andere hobby van hem is voetballen, dat vindt hij net zo leuk als schaken. Later wil hij dan ook schaker én voetballer worden.
Een octopus is een ding dat in de zee leeft en heeft 8 armen en van fianchetto heeft hij wel eens gehoord.

Sylvia Fluit

Het is de tweede keer dat Sylvia uit Sint Annaparochie meedoet aan dit NK. Vorig jaar had ze 3 ½ punt en nu hoopt ze meer te gaan halen. Sylvia heeft van haar vader leren schaken en nu krijgt ze nog les van Migchiel de Jong. Haar favoriete vak op school is rekenen en aan schaken is alles leuk. Een andere hobby van Sylvia is handbal, maar ze gaat op voetbal. Ze doet hier voor de tweede keer mee en ze hoopt nu natuurlijk meer punten te gaan halen dan vorig jaar. Later wil Sylvia juffrouw worden.

Arnoud Hendrikse

Arnoud uit Haarlem heeft 3 jaar geleden van zijn moeder leren schaken en nu is hij lid van Het Oosten. Het is de eerste keer dat hij hier meedoet en hij is wel tevreden met ½ uit 4, toch hoopt hij nog wel wat partijtjes te gaan winnen. Hij vindt alles leuk aan schaken, vooral het denken om te winnen. Een andere hobby van Arnoud is voetballen; zijn idolen zijn Ronaldinho en Kaka. Een octopus is ‘gewoon zo'n beest' en fianchetto is ‘zo'n loper als je G6 speelt en dan loper G7 dan heb je 'n fianchetto loper'.  

Bastiaan Veltkamp

Bastiaan leerde van zijn vader schaken toen hij in groep 5 zat. Het is de tweede keer dat hij meedoet. Vorig jaar scoorde hij 4 ½ uit 9; met 2 uit 4 is hij nu wel tevreden. Bastiaan is nu lid van de Wijker Toren in Beverwijk; daar krijgt hij les van Dennis Bruyn en Paul Spruit. Hij vindt schaken leuk want elke partij is weer anders; voor z'n openingen gebruikt hij wel eens een schaakboek. Andere hobby's heeft hij niet echt, maar computeren doet hij ook graag. Later wil hij leraar worden.
Een octopus is een paard in het midden van het veld van de tegenstander. Van fianchetto heeft Bastaan nog nooit gehoord.

Farahdiba Pijloo

Het gaat goed met Farahdiba en ze vindt dit het leukste toernooi wat ze tot nu heeft meegemaakt. Farahdiba boft met haar familie die hier is om haar te supporten, en om haar te helpen! Tjibaria, haar oudere zus, kan namelijk ook goed schaken en van haar heeft ze veel geleerd. Ze denkt dat ze 3e of 4e kan worden en dat Tabitha of Sophia het toernooi gaat winnen. Naast schaken, waar ze elke dag in oefent, is haar favoriete sport Tenaga Kembar, een vechtsport. Het leuke aan schaken is dat het niet zo druk is en dat je erbij moet denken. Later wil ze architect worden.

Floortje Boon

Na 5 ronden heeft Floortje 4 punten en daar is ze dik tevreden mee. Vorig jaar was ze met 4 ½ punt gedeeld elfde en nu denkt ze hoger te kunnen komen, maar geen kampioene want dat wordt Diana. Ze was 5 jaar toen ze van haar vader leerde schaken; nu heeft ze training van Albertus ten Hertog. Leuk aan schaken is ‘dat je verschillende dingen kunt doen: het kan heel spannend maar ook heel makkelijk gaan, dat ligt aan je tegenstander en aan jezelf'. Later wil Floortje chirurg worden, maar ook zo goed mogelijk met schaken. Zwemmen is een andere hobby van haar maar aan schaken besteedt ze toch meer tijd want dat kun je altijd doen.

Kevin Bruggeman

Het is de eerste keer dat Kevin meedoet en hij vindt dat het slecht gaat want hij heeft pas 1 uit 4. Kevin heeft van zijn vader leren schaken; bij zijn club Voorschoten krijgt hij les van Marcus Driessen en Roderick van Kempen. Schaken is leuk omdat het een ‘rustige sport is, je krijgt er geen blessures van en meestal is het voor de lol'. Hij denkt dat Julian van Overdam kampioen wordt en bij de meisjes Diana Dalemans. Andere hobby's van Kevin zijn voetballen, tafel tennissen en saxofoon spelen. Tot slot weet Kevin nog te melden dat een octopus een soort vis is, met 8 tentakels want oct = 8.

Rik Roelofs

Rik is 3 jaar geleden met schaken begonnen. Hij heeft het van zijn vader geleerd en nu heeft hij training van Marlies Bensdorp. Hij vindt schaken leuk omdat je er slim van wordt en de toernooien zijn leuk. Met zijn team van ‘de Toren' zijn ze dit jaar derde geworden op het NK E-teams. Andere hobby's van Rik zijn badminton en volleyballen. Later wil hij kok worden en grootmeester. Hij denkt dat je daar veel voor moet trainen (2 uur per dag) en een rating van 2300 moet hebben. Een octopus is een dier.

Wesley Ng

Na zijn remise in de 5e ronde is Wesley wel tevreden want hierdoor komt hij op 2 uit 5. Hij hoopt aan het einde op minstens de helft uit te komen. Wesley heeft van een oom leren schaken en op zijn club VAS krijgt hij les van Niels van Dam. Schaken is leuk want ‘je hebt de spanning of je gaat winnen of niet en je gaat naar verschillende plekken om toernooien te spelen'. Andere hobby's van Wesley zijn judo en computeren; dat laatste vindt hij het allerleukst. Een octopus is een paard dat meerdere stukken aanvalt en fianchetto dat is volgens hem ‘fiancheteren, dat is gewoon als je de pion op g3 zet of g6 en daarna loper op g2 of g7 en gespiegeld aan de overkant.'

Dennis van Driel

Dennis van Driel uit Vlissingen vindt dit een erg leuk toernooi, ondanks dat hij na 4 ronden nog geen punten heeft. Het is de eerste keer dat hij meedoet en gewoon het feit dat hij zich hiervoor geplaatst heeft, vindt hij al leuk. Dennis heeft het schaken van een oom geleerd, bij zijn club SKS (Soeburg) heeft hij training van Martin Koolhoven. Hier speelt hij elke vrijdag en thuis schaakt hij nog wel eens op de computer. Het leuke van schaken vindt hij ‘dat je steeds weer andere tegenstanders hebt en dat het altijd anders is'. Later wil hij wel grootmeester worden en astroloog. Andere Hobby's van Dennis zijn korfballen en lezen, vooral Suske en Wiske en Donald Duck. Een octopus is zo'n zeedier.


Koos Roeleveld

Koos schaakt 4 jaar, hij heeft het van zijn vader en van Rik Pronk geleerd. Hij is lid van SHTV en daar heeft hij training van Ton Bodaan. Het is de eerste keer dat hij aan dit NK mee doet, eerder dit jaar heeft hij al aan het NK E in Waalwijk meegedaan. Toen sliep hij in een hotel en nu gewoon thuis, maar toch vindt Koos dit toernooi leuker want de zaal is fijner en er is buiten een groot veld om tikkertje te spelen en te voetballen.
Koos weet nog niet wat hij later wil worden maar misschien wel grootmeester; dan moet hij in ieder geval een rating van 2000 hebben, denkt hij. Andere hobby's van hem zijn korfballen en voetballen. Een octopus is ‘gewoon dat dier'.

Benjamin Bok

Benjamin uit Veldhoven schaakt heel veel, hij is dan ook van plan om wereldkampioen te worden. Hij schaakt zelf elke dag een uur; daarnaast heeft hij iedere week 2 uur training van Boris Friesen en om de week van Herman Grooten. Op donderdagavond speelt hij bij zijn club SV Veldhoven. Meestal schaakt Benjamin ieder weekeinde wel een toernooi. Vorig jaar was hij op dit NK met 6 uit 9 gedeeld zesde. Zijn leukste schaakervaring was het WK in Frankrijk. Benjamin heeft ongeveer 10 schaakboeken en die gaan over openingen, eindspel, strategie en één boek heet ‘hoe denkt een grootmeester'. Toch heeft Benjamin ook nog tijd voor zijn andere favoriete sporten, hockey en tennis.
Een octopus is een paard op d6/e6 en dat neemt dan 8 velden in beslag. En fianchetto is een loper op g7/b7/b2/g2.

Bente Verheul

Bente is helemaal uit Groningen gekomen om in Rijswijk het NK te spelen. Gelukkig hoeft ze niet elke dag op en neer. Bente logeert namelijk, samen met trainer Geon Knol, in een nabij gelegen blokhut. Het meest heeft Bente geleerd van trainer Hiddo Zuiderweg, waarmee ze vorig jaar naar Bagneux is gegaan. Met 2,5/4 is Bente erg tevreden, hoewel ze stiekem toch op een half puntje meer had gehoopt. Bente denkt dat Myrre Hortensius of Diana Dalemans eerste wordt. Naast schaken is Bente erg actief. Ze voetbalt, hockeyt en speelt elke dag een uur cello. Het schaakspel is, volgens Bente, in Spanje uitgevonden rond de middeleeuwen.

Diana Dalemans

Met Diana gaat het uitstekend want ze heeft gewoon alles nog gewonnen, maar ze durft niet te zeggen wie er uiteindelijk gaat winnen want er kan nog van alles gebeuren. Sophia Thoma en Myrre Hortensius maken volgens haar wel een goede kans. Ze logeert bij de familie Thoma in Rotterdam en dat is gewoon erg gezellig. Diana heeft van haar moeder leren schaken toen ze 5 jaar oud was; het is leuk omdat het een denkspel is. Diana traint niet zo veel, ongeveer 3 uur per week en ze speelt 2 à 3 keer per maand een toernooi. Het leukste toernooi waar ze ooit aan meegedaan heeft is het EK in Montenegro.
Viool spelen en ballet zijn andere hobby's van Diana; later wil ze neurochirurg worden.

Frank van der Werff

Met Frank gaat het goed, ondanks dat hij net van Julian verloren heeft, want hij heeft 3 uit 5. Met zijn trainer Geon Knol en de schakers Ivo Maris, Vaclav Ocelik en Bente Verheul verblijft hij tijdens dit toernooi op een camping in Delft en dat is erg leuk. Hij weet niet wie er gaat winnen, maar zelf denkt hij net boven de helft uit te komen.
Frank vindt schaken leuk voor de gezelligheid, maar ook het spel zelf, dat je kan aanvallen. Hij heeft veel schaakboeken en op de computer gebruikt hij Fritz en chessbase. Hij wil met schaken ‘zo goed als de beste' worden. Een octopus is een paard in het centrum die 8 velden afneemt.

Julian van Overdam

Met Julian gaat het met 4 uit 5 goed; hij is tot nu toe tevreden en hoopt bij de top 5 te komen. Vorig jaar kwam hij met 5 uit 9 op de zestiende plaats. Hij denkt dat Marco Kirana of Benjamin Bok kampioen gaat worden. Julian leerde, net als zijn broer Jan, schaken met Lego chess en nu leert hij nog steeds het meest met de computer. Die gebruikt hij om partijen na te spelen en om te analyseren. Het leuke van schaken is dat je veel dingen kan bedenken en het is vaak gewoon spannend. Julian weet nog niet wat hij later wil worden; met schaken wil hij wel grootmeester worden. Dan moet je veel trainen en veel toernooien spelen. Een octopus is een dier én een heel sterk paard dat veel velden bestrijkt. Andere hobby's van hem zijn zwemmen en soms voetbal.
 

Melle Edens

Melle is met 2 uit 5 niet tevreden maar hij vindt het toch een leuk toernooi. Met zijn ouders en zijn oudere zus Maike verblijft hij deze dagen in een hotel in Delft. Hij heeft het schaken 4 jaar geleden van zijn vader geleerd en nu heeft hij training van Paul ten Vergert. Schaken is leuk omdat het leuk is om te winnen. Melle denkt dat Zyon Kollen kampioen wordt, bij de meisjes maakt Diana Dalemans volgens hem een goede kans. Andere hobby's van Melle zijn tennissen en voetballen. Later wil hij dierenarts worden en niks met schaken. Een octopus is een zeedier.

Naomi de Ridder

Naomi woont in Roermond en heeft op de club leren schaken. Naomi is, ondanks haar ongelukkige start van 0 uit 4, toch tevreden over haar partijen en hoopt in de middenmoot te eindigen. Naomi denkt dat Myrre Hortensius kampioen wordt, die is immers ook bij de C meisjes kampioen geworden. Naast schaken speelt Naomi graag piano. Op woensdag en zondag krijgt Naomi training van Dick Klokgieters. Naomi vind schaken heel leuk omdat ze er goed bij na kan denken. Het leukste toernooi van Naomi was het NK E van vorig jaar. Schaken is volgens Naomi héél lang geleden uitgevonden in China. Een octopus is een paar aanvallen tegelijk.

Asa van Lit

Na de zevende ronde is iedereen van de nul af. De laatste die er nog één achter haar naam had staan was de net 9 jaar geworden Asa van Lit uit Leiderdorp. Maar in de eerste ronde van de laatste dag weet ze met een mooie aanval daar vanaf te komen. Ze gaat met zwart achter de witte dame aan; als ze in het eindspel zelf haar dame activeert weet ze, met behulp van een toren, wit mat te zetten. Asa heeft van haar broer Mats, die hier ook meedoet, leren schaken. Nu speelt ze bij SV Leiderdorp en krijgt ze les van Lisa Hortensius. Andere hobby's van haar zijn tennis, zwemmen en tekenen, later wil ze kunstenares worden.

Joris Pries

Aan het eind van ronde 8 is Joris wel tevreden met z'n 4 punten op zijn eerste NK D. Joris heeft van zijn vader leren schaken; nu krijgt hij op de club les van Nick Hortensius. Hij vindt schaken leuk omdat het verrassend kan zijn en dat je alleen maar met je hersens moet werken. Joris leest wel eens een schaakboek en op de computer gebruikt hij Fritz10. Andere hobby's van hem zijn hockey en piano spelen, maar schaken vindt hij toch het leukst. Een octopus is een zeedier met 8 poten en fianchetto is iets met geld.

Renzo Ducarmon

Het is de tweede keer dat Renzo hier meedoet. Vorig jaar had hij 4 punten, hij hoopt nu natuurlijk meer te gaan halen. Renzo heeft van zijn vader leren schaken toen hij 5 jaar oud was. Nu heeft hij training van Petra Schuurman en Arlette van Weersel. Andere hobby's van hem zijn judo, atletiek en computeren maar hij gebruikt de computer ook wel om te schaken, bijvoorbeeld op playchess. Later wil hij profschaker worden. Dan moet je volgens hem heel veel trainen, 3 uur per dag of zo, en 2700 hebben, als je echt vet goed wilt zijn. Maar misschien wordt hij ook wel architect of archeoloog.

Ruben Doornenbal

Omdat de opa van Ruben, Karel Galenkamp uit Pesse, op internet had gezien dat Ruben het met 3 ½ uit 6 goed deed op zijn eerste NK in Rijswijk, heeft hij samen met oma op zaterdagochtend de trein uit Hoogeveen genomen om zijn kleinzoon achter het bord in actie te zien. Helaas verliest Ruben in de zevende ronde want, zo legt hij uit, hij raakte het verkeerde stuk aan, een paard in plaats van zijn dame, terwijl hij eigenlijk al gewonnen stond.
Ruben heeft op 4 jarige leeftijd van zijn moeder leren schaken, maar nu leert hij veel op zijn club de Cirkel van Harold en van zijn opa. Die heeft hem boeken gegeven van Max Euwe die Ruben leest ‘als een roman'. Verder schaken ze via internet tegen elkaar: iedere dag een zet. Ruben heeft verder geen sport; hij speelt spelletjes op de computer zoals ‘age of empire'. Schaken is leuk omdat je moet nadenken.

Thomas Beerdsen

De jongste jongen van het toernooi en tevens de nieuwe Nederlandse kampioen bij de E- jeugd is de 8 jarige Thomas Beerdsen uit Apeldoorn. Thomas heeft van zijn vader leren schaken en hij heeft net stap 5 gehaald. Hij speelt bij ‘de Toren' in Arnhem en hij krijgt training van Karel van Delft. Naast het schaken heeft hij voetballen nog als hobby en van beide hobby's wil hij z'n beroep maken. Op dit moment voetbalt hij nog bij de F-jes van ZVV'56 maar hij heeft het blauw-rode shirt van zijn favoriet club FCB (FC Beerdsen?) met zijn naam erop al in zijn bezit. Zijn idolen zijn Dirk Kuyt en Kasparov want dat zijn allebei aanvallers. Het leukste van schaken vindt Thomas als je in een team speelt want ‘als je verliest kun je toch nog winnen'.

Vaclav Ocelik

Vaclav is 12 jaar geleden in Slowakije geboren, hij woont nu al weer 9 jaar in Groningen. Daar is hij lid van SC Groningen en heeft hij training van Joop Houtman. Via het servicepunt krijgt hij nog les van Geon Knol; daarnaast schaakt hij zelf ook best veel, ongeveer 1 ½ uur per dag. Het leuke van schaken is dat je mee kunt doen aan grote toernooien zoals dit, het ONJK in Hengelo en het Harmonie toernooi. Een andere hobby van Vaclav is electrische gitaar spelen en daar zelf dingen voor bedenken.
Artikel aangelegd op: 20-05-2007
 
© 2020 Haagse Schaakbond
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.