Haagse Schaakbond

Home
Clubs
Agenda
Contact
Senioren
HSB
Competitie
Wedstrijden
Online
Jeugd
Algemeen
Wedstrijden
Grand Prix
NK12
Schaakles
Nieuws
Onvoorziene uitslagen bij het laatste kwalificatietoernooi
Geschreven door Max Kanbier   
11-03-2020
Het vierde en laatste kwalificatietoernooi voor het NK A, B en C meisjes werd op 28 en 29 februari georganiseerd in Delft door DSC in samenwerking met de HSB en KNSB.


Voor de 47 deelnemers werd het toernooi met twee ChessQueens als toernooicoach, 18 liveborden en vijf consumptiebonnen per persoon zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt. Uiteindelijk konden de A groep en C meisjes al hun partijen op een livebord schaken en was bij de B een groot deel van de partijen live te volgen op zowel de DSC als de HSB- en KNSB-site.

Onvoorzien was dat op vrijdagavond het brandalarm af ging in het denksportcentrum en de woningen eromheen. Omdat de beheerders van het gebouw niet bereikbaar waren, ook niet via het noodnummer, de politie en brandweer geen oplossing hadden en de schakers niet in het lawaai door konden schaken was de organisatie genoodzaakt de ronde te schrappen. Dit had uiteraard wat voeten in de aarde en gezien de grote belangen op het spel was het geen makkelijke beslissing maar wel de enige juiste. Het alarm is uiteindelijk ruim 2 uur nadat de laatste speler vertrokken was pas uitgeschakeld.

Voor sommige schakers was het extra vervelend want ze stonden al goed tot gewonnen, andere waren juist blij want die zaten aan de verkeerde kant van het bord en ontsnapten aan een eventuele nederlaag. Doordat twee spelers zich ziek hadden gemeld vlak voor de vrijdagavond ronde nadat er al een indeling was, kon de organisatie op zaterdagochtend voor de meeste dan ook een nieuwe tegenstander bieden. Alleen de A-groep en bovenin de B-groep bleef de indeling hetzelfde.

Aan het einde van het toernooi bleek met name in de B een onverwachte eindstand het resultaat. Van de bovenste helft deelnemers bleek er maar eentje in de top 3 geëindigd. De andere twee die zich gekwalificeerd hebben komen uit de onderste helft van het toernooi en hebben dus meerdere verrassende uitslagen behaald. Voor nummer 3 Max Hooijmans(4.5 uit 6) was er zelfs een overscore van 2.62. Verder hebben Vadim van Kuijk(5.5 uit 6) en Ivo Andringa(4.5 uit 6) zich geplaatst voor het NK B. Voor Tobias Li-Behn waren de druiven zuur. Hij eindigde gedeeld tweede maar viel op weerstandspunten net buiten de boot. Beste meisje was Veronique Bogouslavskii, zij was echter al geplaatst waardoor Rolinde den Heijer naar het NK B meisjes mag.

In de A groep was de scheiding tussen plek 3 en 4 erg duidelijk. Tim Grutter liet maar een halfje liggen en won daarmee het toernooi. Lang leek het alsof hij die plek moest delen met Daan Noordenbos. Daan wist de laatste ronde echter niet verder te komen dan remise en moest de toernooi overwinning aan Tim overlaten. Timo Yeh was de lachende derde die na nederlagen tegen Daan en Tim verder wel alles won en zich met anderhalf punt voorsprong op de nummer 4 heeft geplaatst. Elysia Feng was het enige meisje maar deed zeker niet onder aan de jongens. Ze speelde overtuigend schaak en heeft goed geoefend voor het NK C meisjes.

Voor de C-meisjes was ook een eigen toernooi. Door het lage aantal deelnemers kon oorspronkelijk een halve competitie worden afgewerkt. Na het brandalarm en een ziekte geval bleek hier indeling technisch een problematische situatie te ontstaan. Er is gezocht naar de sportieve oplossing en een duidelijk onderscheid voor de kwalificatie plaatsen. Na vijf rondes waren Isafara Gergin en Nirupa Ganeshram al zeker van kwalificatie voor het NK C meisjes, zij mochten voor de tweede keer tegen elkaar spelen om de winnares te bepalen. Katja Tangarife Ramirez kon in de laatste ronde in een rechtstreeks duel voor de derde plaats de winst binnen halen en mag zo ook naar het NK C meisjes. De overige twee deelneemsters konden dan een leuke partij spelen en proberen het toernooi succesvol al te sluiten. Helaas stond een van de twee daar niet voor open en eindigde het toernooi met maar 2 partijen.

Voor de uitslagen en partijen kunt u terecht op de HSB website. Wij zullen proberen de partijen zo spoedig mogelijk in een downloadbaar voormaat aan te bieden. De foto’s van Herman Zonderland uit Delft (zonderland.nl) van tijdens het toernooi en de prijsuitreiking kunt u zo spoedig mogelijk onderaan dit verslag vinden.

De organisatie hoopt dat alle deelnemers toch met een tevreden gevoel naar huis zijn gegaan en wenst de gekwalificeerden een succesvol NK toe. Hopelijk tot volgend seizoen.

Foto’s zijn van Herman Zonderland (zonderland.nl) uit Delft.

Artikel aangelegd op: 02-03-2020
 
© 2021 Haagse Schaakbond
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.