Haagse Schaakbond

Home
Clubs
Agenda
Contact
Senioren
HSB
Competitie
Wedstrijden
Jeugd
Algemeen
Wedstrijden
Grand Prix
Inschrijven GP
NK12
Schaakles
Rapidcyclus
Algemeen
Pomar - 7 dec.
HSV - 22 februari
HO - 14 maart
DD - 2 mei
SHTV - 13 juni
Archief
PK Veteranen
Algemeen
Reglement
OPK 2020
Algemeen
Uitslagen
Deelnemers
Reglement
Nieuws (jeugd)
Veelbelovend NK E in Waalwijk
Geschreven door Max Kanbier   
24-04-2019
Traditioneel staat op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag het NK E in Waalwijk op het programma. Waar vorig jaar nog uitgeweken moest worden wegens een verbouwing mochten zes HSB spelers dit jaar proberen de individuele nationale titel tot en met 10 jaar binnen te slepen. Met vier jongens en twee meisjes was de HSB goed vertegenwoordigd.
Om te beginnen bij de dames; Laura begon uitstekend. In de eerste en tweede ronde werd de nummer 2 respectievelijk nummer 4 geplaatst verslagen. De tegenstandsters die daarna kwamen waren helaas net te sterk voor Laura. Laura wist echt het toernooi mooi af te sluiten met aan het einde nog twee overwinningen om toch een nette 4 uit 9 te halen en een plekje in de middenmoot af te dwingen. De andere dame vanuit de HSB die meedeed was Emma, en ook zij begon met twee sterke tegenstandsters. Helaas kon Emma niet zo stunten zoals Laura met een half uit 2 als resultaat. Daarna wist Emma echter haar beste spel te tonen met als resultaat een lange sprint naar de finish met 6 uit 7. Emma stond even ongedeeld tweede maar mag uiteindelijke zeer tevreden zijn met de gedeelde derde plaats als eindresultaat. 
Bij de jongens waren er dus vier ijzers in het vuur voor de HSB. David, Oscar, Art en Hajin. Oscar zou volgend jaar ook nog mogen meedoen, Art en Hajin zelfs de komende twee jaar nog. Voor Art en Hajin was het dus vooral zaak om veel te leren en met een goed gevoel huiswaarts te gaan. Beide deden dat voortreffelijk. Zowel Art als Hajin wist in 9 rondes drie overwinningen te boeken. Art vulde dat zelfs nog aan met twee mooie remise voor een totaal van 4 punten. Beide zullen vast nog veel van zich laten horen, mogelijk zelfs al in Meppel bij de G categorie aan het begin van de zomer. 
Oscar en David die gingen echter voor de hoogste plekjes. David werd vorig jaar bijvoorbeeld tweede in de categorie tot en met 9 jaar, niet gek dus dat hij dit jaar voor de winst zou gaan bij de categorie tot en met 10 jaar. David is immers ook een jaar ouder geworden. Oscar doet ook al een tijdje mee in zijn eigen leeftijdscategorie maar wist nu bij de voorronde David te verrassen en die met 7 uit 7 te winnen, dan doe je landelijk ook mee!
David begon al met een kleine achterstond door de eerste ronde remise te spelen. Hij dacht een pion te winnen maar leverde een stuk in. Remise was toen nog een mooi resultaat. Dat herhaalde zich later in het toernooi nog eens en gecombineerd met het feit dat er twee partijen verloren gingen tegen de uiteindelijke nummer 1 en 2 betekende een 5de plaats op de eindranglijst met 6 uit 9.
Voor Oscar begon het toernooi goed. De verwachte 3 uit 3 op basis van rating werd behaald. Daar volgde achtereenvolgens de winnaar van de categorie tot en met 9 jaar van vorig jaar en de titelverdediger. Na twee nullen kon op zaterdag opnieuw begonnen worden. Ook hier was de start weer prima maar met een nederlaag tegen David was de top voor dit jaar niet meer mogelijk. De overwinning in de laatste ronde betekende wel dat Oscar op gelijke hoogte eindigde met David en een gedeelde vijfde plek op zijn erelijst mag bijschrijven. Volgend jaar kan hij het nogmaals proberen, en het moet hoop geven dat er maar een speler uit 2010 boven hem geŽindigd is.
Achteraf mogen alle zes de HSB spelers tevreden zijn met hun prestatie maar zullen vooral Emma en Oscar uitkijken naar komend seizoen. Na dit jaar hoge ogen gegooid te hebben zullen ze volgend jaar, als een aantal sterke spelers te oud zijn, opnieuw een gooi kunnen doen voor de titel. Emma heeft zelfs nog twee kansen om de gedeelde derde plaats van dit jaar te verbeteren. Hetzelfde geldt voor Hajin en Art, beide hebben veel ervaring opgedaan en zullen er de komende jaren vast nog een schepje bovenop doen. Uitslagen zijn te vinden op nkepersoonlijk.nbsb.org/2019/ 
 
Artikel aangelegd op: 24-04-2019
 
© 2020 Haagse Schaakbond
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.