Haagse Schaakbond

Home
Clubs
Agenda
Contact
Senioren
HSB
Competitie
Wedstrijden
Online
Jeugd
Algemeen
Wedstrijden
Grand Prix
NK12
Schaakles
Rapidcyclus
Algemeen
Pomar - 7 dec.
HSV - 22 februari
HO - 14 maart
DD - 2 mei
SHTV - 13 juni
Archief
PK Veteranen
Algemeen
Deelnemers
Uitslagen en stand
Reglement
OPK 2020
Algemeen
Uitslagen
Deelnemers
Reglement
Nieuws
Gezellig en sportief jeugdweekendtoernooi
Geschreven door Andre Wagner   
02-01-2019
Voor het eerst in jaren kon het jeugdweekendtoernooi weer zijn naam eer aan doen nu de kerstdagen naar doordeweekse dagen zijn opgeschoven. Het was even de vraag of het recordaantal deelnemers van vorig jaar verbeterd zou worden. Na twee afmeldingen en een ziekmelding kwamen we uit op precies hetzelfde aantal: 37. Nieuw voor het toernooi was de inzet van digitale borden, zodat men elders in het gebouw (en natuurlijk daarbuiten) tien partijen per ronde kon volgen.


Wat vooral opviel, was dat de spelers die aangemeld waren vooral in de A- en B-groep uitkwamen. De kleine C-groep moest uiteindelijk genoegen nemen met twee ronden minder, omdat ze maar met zijn tienen waren. Dat bleek later ook een klein voordeel in zich te bergen. Twee spelers die de eerste ronde moesten laten schieten konden alsnog een partij tegen elkaar spelen, waardoor een perfecte halve competitie kon worden gespeeld, wat een eindstand zeker ten goede komt.

In de A-groep waren er een paar kanshebbers op de overwinning. De vier die uiteindelijk het hoogst eindigden waren op rating al favoriet en maakten het dus helemaal waar. Arno van der Lubben moest vorig jaar Max Kanbier (nu als jeugdleider van de HSB toernooidirecteur) voor laten gaan en leek af te stevenen op de hoofdprijs. Verliespartijen tegen Cato de Zoeten en Lorin Arnold brachten hem echter op lichte achterstand op Saša Albers, die solide speelde en met behulp van een reeks remises net voldoende overhield. De temperatuur steeg beslist tijdens de laatste ronde. De andere dame in deze groep, Kiri Arnold, eindigde weliswaar in de middenmoot, maar zou na afloop toch in de prijzen vallen.

In de B-groep was het 'more girl power' met maar liefst drie dames in het gezelschap, waarvan er één helemaal uit Chili kwam. Het toernooi kreeg daarmee een internationaal tintje. Op rating was Mirthe Hatzmann de gedoodverfde winnaar, maar zo simpel ging het allemaal niet. Ze begon goed met overwinningen, maar moest tegen Olaf Vlieger een remise toestaan. De laatste was de enige die haar kon bijbenen, maar kwam na een remise tegen Prahit Sai Kumar een halfje op achterstand. Ook in deze groep viel de beslissing in de laatste ronde. Was het de druk die Mirthe remise deed spelen tegen Thomas Kentstra? We hebben het niet gevraagd. Zeker is, dat Olaf met een klinkende overwinning langszij kwam, op afstand gevolgd door Thomas (Kentstra) & Thomas (Alvares). In deze groep moesten na twee dagen schaken de weerstandspunten uitsluitsel geven.

In de C-groep zorgde het vaak grotere krachtsverschil er voor dat er slechts één remise viel. Er was ook een speler die af en toe bijzondere voortzettingen koos, wat hem helaas weinig opleverde. Er werd echter ook in deze groep fanatiek geschaakt en het was Rhys Arnold die er in slaagde als enige in het toernooi 100% te scoren. Hij stond daarmee twee hele punten los van achtervolgeer Jesper Kool, die alleen verloor van Rhys en clubgenootje Thomas Li-Behn. De laatste was dan ook de verrassing van het toernooi, want hij wist beslag te leggen op de grootste beker, die voor de hoogste overscore, met een W-We van +4.39. Een eervolle vermelding in deze categorie komt toe aan Thomas Alvares (+3.23); hij wint er niets mee, maar de prestatie is opvallend.

Als altijd sluit een echt verslag af met een dankwoord aan iedereen die heeft meegeholpen om het toernooi een succes te maken: de mensen van De Kameleon die twee dagen lang zorg droegen voor de catering en het schoonhouden van het gebouw, Martin Glimmerveen en Arno Wiersma van de Delftsche Schaakclub voor het installeren van de digi-borden, Niels Albers voor het maken van foto's en natuurlijk de deelnemers en de andere ouders die de sfeer verder hielpen verbeteren. Er werd in ieder geval veel gelachen.

De prijswinnaars nog eens op een rij (geldprijzen in groepen A en B zijn gedeeld bij gelijk eindigen)
Groep A:  1 Saša Albers; 2-3 Cato de Zoeten, Arno van der Lubben, Mitia Shadrin
Groep B:  1-2 Mirthe Hatzmann, Olaf Vlieger; 3 Thomas Kentstra, Thomas Alvares
Groep C:  1 Rhys Arnold; 2 Jesper Kool; 3 Thomas Li-Behn
Spektakelprijs:  Kiri Arnold voor haar overwinning op Ciro Catalan
Prestatieprijs:  Thomas Li-Behn


De bekers v.l.n.r. prestatieprijs, groep C en een duimpje als spektakelprijs


De prijswinnaars

De eindstanden van groep A , groep B en groep C.

De partijen die op de digiborden werden gespeeld zijn in een ZIP-bestand te downloaden.

De foto's van Niels Albers zijn hier te vinden.

Artikel aangelegd op: 26-12-2018
 
© 2020 Haagse Schaakbond
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.