Haagse Schaakbond

Home
Clubs
Agenda
Contact
Senioren
HSB
Competitie
Wedstrijden
NK12
Informatie
Deelnemers
NK12 archief
Eindstanden
Trucs &.boeken
Partijen
Sfeerverslagen
Jeugd
Algemeen
Wedstrijden
Grand Prix
Inschrijven GP
NK12
Schaakles
Rapidcyclus
Algemeen
SHTV - 15 juni
Archief
Nieuws
Open Kampioenschap van Wassenaar; de 2e ronde
Geschreven door Joop Beijersbergen   
28-11-2018
Op 19 november is de 2e ronde gespeeld van het OKW.
Er waren een aantal afzeggingen, waaronder een van de favorieten, Timo Bottema, maar er waren toch weer een 20-tal schakers die aantraden voor hun 2e partij.
Alex van der Ham kwam door een misrekening niet goed uit de opening tegen Frans Erwich. Zeker toen hij een witte pion op d6 in leven liet, was de pionnenstelling van zwart ingesnoerd in het centrum. Toch leek Alex in het middenspel nog kansen te krijgen, maar Frans had het allemaal goed gezien en ondanks heftige tegenstand van Alex, was de aanval van wit onweerstaanbaar.
Michael Claushuis en Shawn Kingman werd een remise, maar hier moest Michael wel even voor gaan zitten, want hij stond lange tijd minder. In de slotstelling had Michael zelfs een pion meer, maar die had niet veel betekenis.
Onze oud-secretaris, Jasper Zijlstra, was overgekomen uit het hoge noorden om nog eens de degens te kruisen met Rob Bergen. De laatste gaf een stuk weg, waarna Jasper het netjes afmaakte.
Gabor Ellman boekte een regelmatige overwinning op Frans Blaauw en ook Ankie Erwich kreeg geen echte kansen tegen Ronald van Vleuten.
Bob Kingman leek lange tijd een evenwichtige stelling te hebben tegen Daniel Ohmann, maar vlak voor Bob de aanvallend sterke zet pion f4 kon doen, speelde Daniel pion f5, waarna het ras over was met de witte stelling.
Wim Polder zette Pierre Coste lange tijd onder druk, maar Pierre wist alles te pareren. In het eindspel moest Wim zijn meerdere erkennen in Pierre; een goede partij van Pierre!
Jaco Arkesteijn won in het middenspel een stuk van Paul Koks, waarna Jaco de partij netjes afrondde.
André Wagner kwam laat binnen, maar ging er toen eens even voor zitten tegen Rein de Ruiter.
Na een late, lange rokade van wit, dirigeerde André de zwarte pionnenwals op de damevleugel naar voren. Uiteindelijk werden er vele pionnen geruild, maar de schade, een witte koning in een open centrum, werd Rein toch fataal.
De langste partij kwam op het conto van favoriet Rachid Schrik. Tegen Niels Engelen moest Rachid alles uit de kast halen om zijn stellingsvoordeel uit te buiten. Ondanks het grote ratingverschil leverde Niels een goede prestatie en pas in het verre eindspel, met beide spelers krap in de tijd, was het de vlag van Niels die het eerste viel.

Na deze ronde staan er nog 4 spelers op 100%.
Rachid, Frans (Erwich), Daniel en André staan op 2 uit 2.
Rein, Frans (Blaauw) en Wim moeten nog van de hatelijke nul af, maar dat zal best wel lukken!
Artikel aangelegd op: 28-11-2018
 
© 2019 Haagse Schaakbond
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.