Haagse Schaakbond

Home
Clubs
Agenda
Contact
Senioren
HSB
Competitie
Wedstrijden
Jeugd
Algemeen
Wedstrijden
Grand Prix
Inschrijven GP
NK12
Schaakles
PK HSB 2019
Algemeen
Groep A
Groep B
Deelnemers
Reglement
Kampioenen
Druiventoernooi
Algemeen
Nieuws
Drie winnaars in Haags Weekendtoernooi
Geschreven door Paul Koppens   
21-11-2018
Het 15e Haags Weekendtoernooi is gewonnen door Rogier Meng, Julian van Overdam en Robin Lecomte met 5 uit 6. De beker ging op weerstandspunten naar Meng. In de B-groep was Stan Cortenbach met 5½ uit 6 de sterkste.

 

Het toernooi is een paar honderd meter verhuisd naar het Cultuur en Denksportcentrum Den Haag Zuid West. De deelnemers toonden zich tevreden over de nieuwe speelzaal, waarin met name de A-groep meer ruimte had en de analyseruimte makkelijker bereikbaar en comfortabeler was. Voor de topborden was er zelfs een heus podium. Hoewel het deelnemeraantal wat was teruggelopen, zien de organiserende verenigingen SHTV , Haeghe Ooievaar en DD terug op een gezellig en geslaagd evenement. Samen hebben deze clubs nu al 60 keer een  weekendtoernooien in Den Haag voor elkaar gekregen.

In de top van de A-groep werd een spannende strijd uitgevochten tussen een groep sterke spelers die elkaar niet veel ontliepen. Na vier ronden deelde ratingfavoriet GM Arnaudov met 3½ punt de eerste plaats met Roger Meng en Julian van Overdam. In de vijfde ronde draaide de partij Arnaudov-Meng uit op een spannend tijdnoodduel waarin Meng uiteindelijk handiger en sneller bleek. Omdat Van Overdam ook gewonnen had, bleven er twee koplopers over die in de laatste ronde tegen elkaar werden ingedeeld. Robin Lecomte had als enige 4 uit 5.

 

Maar ja, Roger en Julian zijn clubgenoten bij Charlois Europoort en kennen elkaar al lang. Ze kwamen ontspannen samen de toernooizaal binnen en waren het al snel eens. Ach, waarom ook niet?

De Rotterdamse triomf werd later compleet toen Robin Lecomte, ook van Charlois Europoort, zijn laatste partij won en zich bij de toernooiwinnaars voegde.

 

 


Bord 1 van de A-groep kort na het begin van de laatste ronde

 

Niets van zulke vreedzaamheid in de B-groep. Ook hier twee leiders na 5 ronden, uitkomend voor twee van de organiserende verenigingen: Maurits Bons (Haeghe Ooievaar) en Stan Cortenbach (DD). Ze vochten door tot ze aan de allerlaatste partij van het toernooi bezig waren. Cortenbach wist zijn voordeel tot gelding te brengen en zo alleen het toernooi te winnen. Hoe hij dat deed, laat hij zien op de site van DD.


Stan Cortenbach en Maurits Bons zijn geheel verdwenen achter de toeschouwers die het spannende slot van de beslissende partij in de B-groep volgen.

 

 

 

De winnaars van de A-groep: v.l.n.r. Roger Meng, Robin Lecomte, Julian van Overdam. Roger stond bovenaan op weerstandspunten en kreeg de beker. Voor Julian was dit overigens de tweede keer dat hij het toernooi gedeeld won: eerder lukte hem dat als jeugdspeler in 2008!


 

Links: Stan Cortenbach die met 5½ uit 6 alleen de B-groep won.

Rechts: Steven Braun en Peter Sperber deelden de tweede prijs met 5 punten.

 

 

Daarmee was de prijsuitreiking zeker nog niet afgelopen: dankzij De Beste Zet waren er weer vele prijzen in verschillende ratingcategoriën beschikbaar. De Koperen Pion verzorgde de prijs voor de meest spectaculaire partij. Die was zeker niet foutloos, zoals winnaar Elmar Hommes hier laat zien , maar wel onderhoudend.

Dank ook aan Hunia's drukkerij die niet alleen de folder voor ons drukte maar ook voor keurige notatiebiljetten zorgde.

Een bijzonder bedankje voor André Wagner. André heeft laten weten dat hij dit jaar voor het laatst wedstrijdleider bij ons toernooi was, na vele jaren. Het zal niet meevallen om hem te vervangen, maar gelukkig blijft hij ons wel bij de organisatie en de website helpen. André, bedankt!

Artikel aangelegd op: 18-11-2018
 
© 2019 Haagse Schaakbond
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.