Haagse Schaakbond

Home
Clubs
Agenda
Contact
Senioren
HSB
Competitie
Wedstrijden
NK12
Informatie
Deelnemers
NK12 archief
Eindstanden
Trucs &.boeken
Partijen
Sfeerverslagen
Jeugd
Algemeen
Wedstrijden
Grand Prix
Inschrijven GP
NK12
Schaakles
Rapidcyclus
Algemeen
SHTV - 15 juni
Archief
Nieuws
Th. Bukker en Haagse Harry kunnen nog geen potten breken
Geschreven door Frans Pieter van den Bos   
26-09-2018
Vorig seizoen ontdekte ik dat er bij de schaakclub De 3 Torens uit Bleiswijk ene Donald Trump meespeelde in de Interne competitie; natuurlijk niet de enige echte. Het ging hier om een experiment om bij een oneven aantal spelers op de clubavond de vrije man of vrouw tegen de rest van de club te laten spelen. Zo heeft hij of zij toch een serieuze partij.


Op weg naar de bar of het toilet of in het voorbijgaan doet een clubspeler een zet aan het bord van de “vrije” man of vrouw. Enige voorwaarde is dat een speler niet twee of meer zetten achter elkaar mag doen. Donald Trump eindigde ergens in de middenmoot. Of hij ook zijn contributie heeft voldaan, vertelt het verhaal niet. In ieder geval heeft iedereen die aanwezig was op de clubavond een serieuze partij gespeeld. De vrije man of vrouw mocht wel zelf beslissen of hij of zij tegen Donald wilde spelen.

Dit bracht mij op het idee om bovenstaande ook onder de aandacht van clubs van de Haagse schaakbond te brengen. Hans Coenders van HSV was direct te porren voor dit idee. Ik stelde voor om het nieuwe lid de naam Haagse Harry mee te geven. Zo gezegd zo gedaan.

Bij mijn eigen club introduceerde ik ook het idee tijdens de ALV. De leden waren ook daar direct enthousiast en kwamen spontaan met de naam Theebukker (bijnaam Lierenaars). Th. Bukker of liefkozend Bukkertje heeft ook zijn eerste partij in de interne van Lierse gespeeld.

Zowel Haagse Harry als Bukkertje konden tot nu toe nog geen potten breken. Maar ik weet zeker dat zij binnenkort hun eerste punten gaan scoren.

In ieder geval leidt het experiment bij beide clubs tot saamhorigheid. Zo wordt er onderling driftig geanalyseerd om Bukkertje of Haagse Harry beentje te lichten. Want clubkampioen mag hij of zij natuurlijk niet worden.

Jammer genoeg is er alleen nog geen genderneutrale versie van Th. Bukker of Haagse Harry.

Misschien iets voor uw vereniging?

Artikel aangelegd op: 26-09-2018
 
© 2019 Haagse Schaakbond
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.