Haagse Schaakbond

Home
Clubs
Agenda
Contact
Senioren
HSB
Competitie
Wedstrijden
Jeugd
Algemeen
Wedstrijden
Grand Prix
Inschrijven GP
NK12
Schaakles
PK HSB 2018
Algemeen
Groep A
Groep B
Deelnemers
Reglement
Kampioenen
HWT 2018
Algemeen
Inschrijving
Groep A
Groep B
Prijzen
Eerdere toernooien
Nieuws
Jasel Lopez wint 14e Haags Weekendtoernooi
Geschreven door Paul Koppens   
23-11-2017
Het Haags Weekendtoernooi trok evenals vorig jaar een prima aantal deelnemers. De A-groep is gewonnen door Jasel Lopez met 5½ uit 6. In de B-groep was Maurits Bons de sterkste, eveneens met 5½ uit 6.

 

Het Haags Weekendtoernooi zit in de lift de laatste jaren. Met 117 deelnemers, een evenwichtige verdeling over de A- en de B-groep en zowel een ruime belangstelling als succes aan de prijzentafel vanuit de organiserende verenigingen Haeghe Ooievaar, SHTV en DD, mogen we op een geslaagd toernooi terugkijken. Het toernooi trok ook veel jeugdspelers, die opvallend succesvol waren. Gelukkig passen we allemaal nog best in de ruime zaal van het SBS Denksportcentrum.

De 14e editie beloofde vooraf een spannende te worden, want anders dan in het verleden wel eens het geval was, was er volgens de ratinglijst nu geen duidelijke favoriet voor de eindzege. Roger Meng nam vanaf de 4e ronde de leiding en wist zijn 100%-score ook in de 5e ronde vast te houden door de uitstekend presterende Khoi  Pham te verslaan.

 

Maar daarmee was hij er nog niet: ex-winnaar Jasel Lopez had ook al zijn partijen gewonnen en volgde door een vrije zaterdagavond op een half punt. In de onderlinge partij trok Lopez onvervaard ten aanval en wist uiteindelijk de zwarte koning midden op het bord in een matnet te drijven. En daarmee werd hij de eerste speler in de geschiedenis van het Haags Weekendtoernooi (maar niet van de voorgangers daarvan!) die hetvoor de tweede keer won. Jasel beloofde dat hij terugkwam voor nummer drie!

 

 

Roger Meng deelde de tweede plaats met Stijn Gieben (SHTV), gevolgd door Stefan Tabak die als enige 4½ punten behaalde.

Opvallend genoeg was er in de A-groep nog iemand met 100% achter het bord: Ton Bodaan, opgesteld als reservespeler bij oneven aantallen, maakte het zijn drie tegenstanders duidelijk dat spelen tegen een invaller zeker nog geen makkelijke partij betekent.

 

 

Ook de B-groep kende een winnaar die al eerder had toegeslagen, al moeten we daarvoor tien jaar terug in de tijd. En hier was het nog spannender: na vier ronden stonden gingen hier maar liefst zeven spelers aan kop. Maar Maurits Bons (Haeghe Ooievaar) was de enige van hen die zondag beide partijen wist te winnen en kon zo alleen bovenaan eindigen.Was de remise in de eerste ronde achteraf misschien een "Zwitsers gambiet"?

 

 

De tweede plaats was hier voor Dylan Achuthan, Henk van der Tol (Rijswijk) en Jaco Arkesteijn (DD) met 5 uit 6, gevolgd door Mahesh Patil, Ton van der Zijden (RSC Belgisch Park) en Djad Maes met 4½.

   

Winnaars Jasel Lopez en Maurits Bons met hun bekers, en Mahesh Patil, die als winnaar van de meest spectaculaire partij een Monopolyspel van De Koperen Pion kreeg. Thema van dat spel? De stad Den Haag!

De prijzentafel was dankzij De Beste Zet weer uitstekend gevuld, en gelukkig waren dit jaar verreweg de meeste prijswinnaars ook aanwezig om met een goed schaakboek hun kansen in 2018 nog te vergroten. Dank ook aan Printerpro dat ons van fraai drukwerk voorzag.

Zie de toernooisite voor alle resultaten en uitslagen.

Artikel aangelegd op: 20-11-2017
 
© 2018 Haagse Schaakbond
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.