Haagse Schaakbond

Home
Clubs
Agenda
Contact
Senioren
HSB
Competitie
Wedstrijden
Online
Jeugd
Algemeen
Wedstrijden
Grand Prix
NK12
Schaakles
Nieuws
Pavlov effecten bij individuele schoolschaakkampioenschappen Zoetermeer
Geschreven door Rogier Zoun, opmaak door Paul Koks   
20-01-2015
Afgelopen zaterdag 17 januari waren de individuele schoolschaakkampioenschappen voor basisschoolscholieren van Zoetermeer. Georganiseerd door de schaakverenigingen Promotie en Botwinnik. Zoals elk jaar worden eerst de persoonlijke kampioenschappen gehouden, waarna we aanstaande zaterdag de spannende team ronden hebben.

Met een deelnemersaantal van 84 kinderen was er weer een hogere opkomst dan vorig jaar. Waar de organisatie natuurlijk tevreden mee was. Dit jaar was er ook nog iets anders speciaals aanwezig: een mooi voorbeeld van het Pavlov effect. Vanwege het ontbreken van een microfoon moesten de aankondigen van een nieuwe ronde schreeuwend worden gedaan. Als hulpmiddel had ik als wedstrijdleider de schoolbel gekregen. Hiermee mocht ik, naar mijn genoegen, hard mee klingen om iedereen stil te krijgen voor de aankondiging van een nieuwe ronde. Na drie rondes waren de kinderen al zo goed afgesteld dat, bij het horen van de bel, iedereen al heftig naar hun plaatsen begonnen te rennen.

De competitie zelf was in veel groepen erg spannend
In groep 8 hadden we een echte achtkamp, waarbij twee spelers op het einde gelijk eindigde. Het lot was ook dat ze tegen elkaar gelijk hadden gespeeld. Er kwam dus een beslissingswedstrijd die gewonnen werd door Rens van de Weerden die daarmee de 1e plaats in groep 8 opeiste. Andere prijzen gingen naar: Sidhart Panday 2e, Miland Knijff 3e, Stach Redeker 4e en Stefan van Eyk 5e.

Eindstand groep 8
1e Rens van de Weerden
2e Sidhart Pandy
3e Miland Knijff
4e Stach Redeker
5e Stefan van Eyk


In groep 7 was het helemaal spannend. Op het einde stonden vier heren gedeeld 1e. Onderling resultaat en beslissingswedstrijden hadden dus helemaal geen zin meer. Er moest besloten worden op weerstandspunten. Hierdoor werd Willard Roepers 1e in groep 7. De andere winnaars waren: Thomas den Bakker 2e, Thijs van der Windt 3e, Joshua van Schravendijk 4e, Miro Sali 5e.

Eindstand groep 7
1e Willard Roepers
2e Thomas den Bakker
3e Thijs van der Windt
4e Joshua van Schravendijk
5e Miro Sali


In groep 6 was de groepswinnaar onomstreden. Roman Schroder gaf alleen een remise weg aan de uiteindelijke nummer 3 en won voor de rest al zijn partijen. Niels van de Meer werd ongedeeld 2e gevolgd door Marnick Bus 3e, Yuvraj Klaassens 4e en Aryan Jvanmardi.

Eindstand groep 6
1e Roman Schroder
2e Niels van der Meer
3e Marnick Bus
4e Yuvraj Klaassens
5e Aryan Jvanmardi


Bij groep 5 leek er niets aan de hand voor Ciro Catalan, totdat hij in de 5e ronde onderuit ging tegen de uiteindelijke nummer 3. Hierdoor werd het nog spannend, want uiteindelijk kwamen Ciro en Djezz Kanbier gedeeld 1e te staan. Het onderling resultaat was alleen in het voordeel van Ciro. Om de plekken daarachter werd het interessant. Maar liefst 7 mensen op een gedeeld 3e plaats. Er moest weer besloten worden op weerstandspunten. Maksim Dekkers 3e, Sina Shafie 4e en Tjeerd Duursma 5e.

Eindstand groep 5
1e Ciro Catalan
2e Djezz Kanbier
3e Maksim Dekkers
4e Sina Shafie
5e Tjeerd Duursma


Dan de aller jongsten. De kinderen uit groep 3 en groep 4 met een speciale deelnemer uit groep 2! Jesse van Dongen werd hier ongeslagen 1e met 7 uit 7. Gevolgde door Tim van der Helm 2e en Luigino Colon 3e. De strijd om de laatste 2 bekers was nog spannend, maar Bram Brinkman 4e en Ryvano Veldhuizen namen ze mee naar huis.

Eindstand tot en met groep 4
1e Jesse van Dongen
2e Tim van der Helm
3e Luigino Colon
4e Bram Brinkman
5e Ryvano Veldhuizen


Een hartstikke geslaagd toernooi en we hebben nu al zin in aanstaande zaterdag met de Zoetermeerse voorrondes voor teams.

Artikel aangelegd op: 20-01-2015
 
© 2021 Haagse Schaakbond
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.