Haagse Schaakbond

Home
Clubs
Agenda
Contact
Senioren
HSB
Competitie
Wedstrijden
PK HSB 2018
Algemeen
Groep A
Groep B
Deelnemers
Reglement
Kampioenen
Jeugd
Algemeen
Wedstrijden
Grand Prix
Inschrijven GP
NK12
Schaakles
Nieuws (jeugd)
Met de jeugd op stap naar het Hutton toernooi
Geschreven door Frank Thoma   
31-10-2014
Een voltallig HSB-team met jeugdspelers toog zaterdag 25 oktober naar Goes voor het jaarlijks Hutton toernooi.  Maar liefst 22 spelers traden we aan en daarmee waren alle categorieën volgeboekt.
Onder hen een flink aantal ervaren krachten die het nog steeds leuk vinden om als groep op stap te gaan. Maar ook met jongere spelers, die voor het eerst waren uitverkozen om deel uit te maken van een selectie en dit een hele ervaring vonden. Een heel gemêleerd gezelschap dus, dat het uitstekend met elkaar kon vinden.

De wedstrijdleiding van het HSB-team lag in handen van Eric van der Marel, die met hulp van Carel Gijsen en Winston van Ee de spelers geroutineerd door de dag loodsten.

De score was naar verwachting, met zoals altijd mee- en tegenvallers. Zo behaalde het A-team onder kopmanschap van een zeer sterk spelende Robby Kevlishvili een mooie 2e plaats, maar had het C-team een zware dag die slechts één remise opleverde. Het B-team presteerde naar behoren, net als de D’tjes waar Sam van Dongen met 4,5 uit 5 topscoorder was. Bij de E’tjes deed Jasper Luijendijk bijna hetzelfde met vier overwinningen.

De kleintjes hadden een mindere dag, maar dat gold voor meerdere teams. Door de hoofdarbiter was besloten dat het nieuwe FIDE-reglement toegepast zou worden en met name de regel dat elke onreglementaire zet direct verliezend zou zijn zorgden voor heel veel vroegtijdige beslissingen. Dat dit pas tijdens de opening van het toernooi werd bekendgemaakt aan de spelertjes is jammer. Kinderen waren hier niet op voorbereid. Met name zorgde schaak opheffen (of liever gezegd het nalaten ervan) voor problemen. Verliezers èn winnaars verlieten dan vaak het bord met een teleurgesteld of onvoldaan gevoel. Soms was er nog nauwelijks gespeeld! Kinderen het zelf achter het bord laten oplossen heeft ook zo zijn charme en zeker ook zijn waarde.

Tijdens een in de haast bijeengeroepen korte vergadering op initiatief van en vakkundig geleid door  Eric bleek dat geen van de aanwezige jeugdleiders en organisatie hier voorstander van was. Ook bleek dat de onderbonden deze opzet hadden moeten goedkeuren. Met andere woorden: hier is een onreglementaire zet gedaan.

De dag werd gelukkig in majeur afgesloten met een gezamenlijke maaltijd aan het Veerse Meer. Een oude traditie die in ere hersteld werd en de HSB de gelegenheid gaf de ouders op deze manier te bedanken voor hun chaufferende en begeleidende diensten.

Alle uitslagen zijn te zien op de toernooisite http://www.huttonzeeland.nl/?page_id=9  en dan even drukken op de knop ‘Scores Hutton 2014’. Liefhebbers van puzzelen kunnen hier hun hart ophalen. Allerlei tabellen, standen en prestaties zijn worden hier getoond. Voor wie de genoegen neemt een eenvoudige versie verwijs ik graag naar de scores zoals Eric die heeft bijgehouden.Cissy Caljé heeft een leuke foto-sfeerimpressie gemaakt.
Artikel aangelegd op: 26-10-2014
 
© 2018 Haagse Schaakbond
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.