Haagse Schaakbond

Home
Clubs
Agenda
Contact
Senioren
HSB
Competitie
Wedstrijden
PK HSB 2018
Algemeen
Groep A
Groep B
Deelnemers
Reglement
Kampioenen
Jeugd
Algemeen
Wedstrijden
Grand Prix
Inschrijven GP
NK12
Schaakles
Nieuws
Johan 't Hart kampioen bij PK Veteranen
Geschreven door Han Nicolaas   
14-04-2014
Direct bij zijn allereerste deelname aan het PK Veteranen heeft Johan 't Hart van Lierse SV toegeslagen. Hij werd de nieuwe kampioen en volgde Ton Bodaan op.


PKVeteranen, prijsuitreiking
Oud-kampioen Ton Bodaan reikt de beker
uit aan Johan 't Hart, de nieuwe
kampioen bij de VeteranenHij heeft er hard voor moeten knokken (bijna 4 uur!) maar uiteindelijk is het hem dan toch gelukt. Na een zware en taaie partij tegen Frans Pieter van den Bos, die móest winnen om kampioen te worden en alles uit de kast haalde, is Johan ’t Hart kampioen geworden bij het PK Veteranen. Het duel eindigde in remise en daarmee bleef Johan een half puntje vóór op Frans Pieter die ook Hans Segers nog voorbij zag komen. Voor het eerst sinds 2009 (toen Ton Thijssen de sterkste was) hebben we weer een 60-plusser als kampioen!

Overigens werden we opnieuw aangenaam verrast door Ton Vissers die voor de derde keer op rij alle schakers voorzag van heerlijke bonbons. Ik wilde nog voorstellen om twee extra ronden aan het toernooi toe te voegen maar dat stuitte toch op enige praktische bezwaren... Nogmaals bedankt Ton!


PKVeteranen, 9e ronde


De strijd bij de 50-plussers was niet minder spannend. Frans Pieter stond bij het ingaan van deze laatste ronde met 6 punten een half punt voor op Hans Segers, John Tan en André van der Weijde. In een fraaie partij versloeg Hans met zwart Leo Duijvesteijn: twee actieve torens en een sterk paard vingen de witte koning in een matnet. Ook John Tan was dicht bij een overwinning op Dirk van Nieuwkerk. Hij won twee pionnen en had een sterk loperpaar. Dirk zou alle zeilen moeten bijzetten om hier nog een half punt uit te slepen. En dat deed hij! Hij kreeg twee torens op de tweede rij waarna John (in vliegende tijdnood) niet meer kon ontkomen aan eeuwig schaak.


PKVeteranen, 9e ronde


André van der Weijde verloor na een fout met zwart van Frans Vreugdenhil. De stelling was lastig maar met drie pionnen voor een stuk zeker nog speelbaar. Voor André duurde het toernooi twee ronden te lang. Na 7 ronden nog trots (mede) aan kop, om vervolgens na nederlagen in de laatste twee ronden teruggeworpen te worden naar de zesde plaats bij de 50-plussers, daarmee óók nog eens buiten de prijzen vallend. Ook schaken kan wreed zijn… André kan desondanks terugkijken op een geslaagd toernooi. Met een paar leuke partijen en 5½ uit 9 scoorde hij nog altijd 1½ punt boven zijn verwachte score.
Door de resultaten van John en André pakte Hans Segers nog juist de eerste plaats in de categorie 50+. Met 6½ punten behaalde hij evenveel punten als Frans Pieter maar scoorde hij 1½ weerstandpunten meer.

In de categorie 70+ was remise voor Peter Monté tegen Evert Baak voldoende voor de eerste plaats. Qua puntenaantal (5½) zag hij Max van Herpen langszij komen die in een fraaie partij Maurits Bons versloeg. Peter had echter net iets meer weerstandspunten, voor Max was het niettemin een prima resultaat.


PKVeteranen, 9e rondeOnderaan in het klassement pakte Alfred van der Helm zijn laatste kans op een overwinning. Met zwart versloeg hij Monique Keuzenkamp die niet echt het toernooi van haar leven speelde en haar goede resultaat tijdens het afgelopen ‘echte’ PK geen vervolg kon geven. Ja, je kunt niet altijd winnen, dat wordt ook zo saai!

 

PKVeteranen, 9e ronde

 

 

Koos Croes en Auke de Vries gingen beiden vol in de aanval en dat leverde een zeer leuke partij op. Koos viel met dame en paard aan op de koningsvleugel terwijl Auke dame en toren op de damevleugel richtte. Auke verlegde vervolgens echter de aanval bliksemsnel naar de koningsvleugel en verraste Koos behoorlijk. Auke won een stuk en daarmee de partij.

Al met al weer een geslaagd toernooi waarvan alle uitslagen, de eindstand en prijswinnaars te vinden zijn in het speciale menu voor dit PK op deze website. Dank aan allen voor uw deelname en wat mij betreft tot volgend jaar!
Artikel aangelegd op: 12-04-2014
 
© 2018 Haagse Schaakbond
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.