Haagse Schaakbond

Home
Clubs
Agenda
Contact
Senioren
HSB
Competitie
Wedstrijden
Jeugd
Algemeen
Wedstrijden
Grand Prix
Inschrijven GP
NK12
Schaakles
NK kwal. ABCm
Toernooi-informatie
Deelnemers 2020
Rapidcyclus
Algemeen
Pomar - 7 dec.
HSV - 22 februari
HO - 14 maart
DD - 2 mei
SHTV - 13 juni
Archief
PK Veteranen
Algemeen
Deelnemers
Uitslagen en stand
Reglement
OPK 2020
Algemeen
Uitslagen
Deelnemers
Reglement
Nieuws (jeugd)
Jaarverslag diplomaconsul 2002-2003
Louis Wulffers maakt jaarlijks als diplomaconsul een mooi verslag. Hieronder volgt dat verslag: Dit seizoen is het aantal examens vrijwel gelijk gebleven aan dat van het vorig seizoen. Bij de verenigingen wat meer en bij de scholen wat minder

Zoals ik in het vorig verslag heb voorspeld is het aantal scholen dat meedoet sterk aan het afnemen. Dat is ook duidelijk te zien in de lijsten. Voor het eerst past het scholenoverzicht op een A5-je.

In de overzichten staan verenigingen en scholen, waar twee jaar achter elkaar geen examens zijn afgenomen staan niet meer vermeld.

Dit jaar is op scholen en verenigingen geen examen afgenomen in de methode Withuis. Alleen bij Fred Laven (de Vork) in Delft kunnen wij nog van onze voorraad pion- en torenexamens afkomen. Voor het eerst konden dit jaar ook examens in de 6e stap worden afgelegd. In het totaal hebben 5 kandidaten het geprobeerd, waarvan er 3 het diploma haalden. Omdat de correctie daarvan in handen is van de KNSB hebben we geen problemen met antwoordmodellen gehad, zoals wel gebeurde bij de introductie van de 5e stap. Vanwege de extra verzendkosten die het nakijken bij de KNSB met zich meebrengt is de prijs van dit examen op €2,40 gezet voor leden van de KNSB tegen €1,20 voor de andere examens. Niet-leden betalen voor koningsexamen en 3e stap of hoger steeds het dubbele.

Ook dit jaar is een centrale diplomadag gehouden. Dat geschiede in Delft bij DSC. Het aantal deelnemers lag rond de 30 en dat was nog goed te behappen.

Dit seizoen zijn er geen examensessies geweest met veel meer dan 30 deelnemers en wat mij betreft mag dat zo blijven. De sessies met 50 deelnemers die vorig seizoen voorkwamen leverden de organisatie en de deelnemers nogal wat stress op.

Tenslotte spreek ik de verwachting uit dat ook het volgend seizoen weer prettig zal verlopen.

Deze keer eerst nog maar eens de grafiek van vorig jaar met de aantallen van de scholen.

Ter vergelijking een grafiek met het aandeel van de scholen in het totale aantal examens. Hierin is duidelijk een sprong te zien tussen het seizoen 95/96 en 96/97. Het aandeel springt van rond de 50% naar rond de 30%. Blijkbaar is een aantal mensen gestopt op de scholen in dat seizoen.

 

Artikel aangelegd op: 20-02-2005
 
© 2020 Haagse Schaakbond
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.