Haagse Schaakbond

Home
Clubs
Agenda
Contact
Senioren
HSB
Competitie
Wedstrijden
Jeugd
Algemeen
Wedstrijden
Grand Prix
Inschrijven GP
NK12
Schaakles
Rapidcyclus
Algemeen
HSV - 16 februari
HO - 23 maart
DD - 4 mei
SHTV - 15 juni
Archief
Nieuws
Verslag, eindstand en foto’s PK E
Geschreven door Pascal van Dijk   
27-11-2011
Sam van Dongen van Promotie is de nieuwe kampioen in categorie E! Op zaterdag 26 november 2011 werd het PK E in De Lier gehouden. Waar de laatste paar jaar het aantal deelnemers steeds toenam, moesten we ditmaal een teruggang constateren, dat mogelijk deels te maken had met “Sinterklaasvieringen op het werk”.


Eén speler kwam niet opdagen. In de categorie clubspelers waren er 28 deelnemers, maar bij de schoolschakers slechts 5. Vanwege het onderlinge niveauverschil en om hen toch een volwaardige competitie te bieden, werden zij bij de HSB groep ingedeeld. De 33 spelers speelden negen ronden volgens het Zwitsers systeem met 12 min. bedenktijd, met klok. Voor sommige kinderen was het de eerste keer dat zijn met een klok speelden, en dat ging hen prima af.

Er waren enkele partijen die beslist werden door het vallen van de vlag. Meestal gebeurde bij de toppers, die terecht goed over hun zetten wilden nadenken, maar daarbij soms in tijdnood kwamen. Soms ook kwamen kinderen in tijdnood omdat ze nog niet zo goed konden matzetten. In een enkel geval besloot de wedstrijdleider dan in te grijpen en de partij een rechtvaardige uitslag te geven.

De clubschakers waren afkomstig van BF (3), Botwinnik (1), DSC (2), Lierse (1), De Pionnetjes (3), Promotie (4), Rijswijk (1), Schaakmat (3), Scheve Toren (2) en SHTV (8). 17 spelers kwamen uit cat. E, 6 uit F, 4 uit G en 1 uit H. Die H speler was Jarno von Imhof, die zich met 3,5 uit 9 uitstekend weerde. Zijn zusje Julia eindigde als beste meisje met 5,5 punt op de 11e plaats, ruim voor de andere meisjes, Shamati Willemse en Noortje de Vries Robbé. Berke Yigittürk was met een uiteindelijke 5e plaats de hoogste F speler, David Mesina met een 12e plaats de hoogste G. Voor de clubschakers waren er, behalve (grote) bekers, ook drie tickets voor het NK te verdienen.

De schoolschakers Noortje, Nigel Knijnenburg en Wisse Dinant Maurits eindigden onderaan, maar zij schaken pas ook een paar weken. De andere twee, de broertjes Daan en Sam Bank, schaken al jaren en zij deden dan ook serieus mee om de podiumplaatsen. Uiteindelijk redden zij het toch niet tegen de clubschakers, die het heel spannend maakten.

Ming Dao Caljé ging van de 4e t/m 6e ronde alleen aan kop, waarna achtereenvolgens Nathaniël Willemse en Patryk Henke de kop overnamen. In de laatste ronde speelden Patryk tegen Sam van Dongen en Ming Dao tegen Berke Yigittürk. Ming Dao won de dame met een aftrekaanval, maar liet zich daarna toch mat zetten in Berkes tegenaanval. Sam won vervolgens van Patryk, waarmee hij de kop van hem overnam en dus de kampioen werd! Nathaniël Willemse profiteerde het meest van Ming Daos verlies, hij werd uiteindelijk tweede door in de laatste ronde nog te winnen van de goed spelende Kevin Robbemond. Er hoefden geen beslissingspartijen te worden gespeeld voor de NK tickets.

Er waren mooie bekers voor de nummers 1 t/m 5, waardoor nr. 6 Justus van Klaveren net buiten de boot dreigde te vallen, terwijl hij evenveel punten had als de nummer 5. Gelukkig voor Justus had de organisatie nog een “6e prijs beker” achter de hand gehouden, die nu aan hem kon worden uitgereikt.

Alle deelnemers kregen een mooie medaille als herinnering mee naar huis.

Speelzaal ´t Centrum in De Lier bleek wederom een uitstekende locatie voor dit toernooi, met de centrale hal als analyse-, lees-, eet- en drink ruimte voor zowel volwassenen als kinderen. Dankzij de ervaren wedstrijdleiders Eric v.d. Marel en Jan Dekker verliep het toernooi in een ontspannen sfeer.

Cissy Caljé heeft weer veel leuke foto´s gemaakt tijdens het toernooi, u kunt deze bekijken via deze link:

EINDUITSLAG HSB PK E, 26-11-2011
(Ranglijst op volgorde van weerstandspunten)

Plts Naam Club Punten  
1Sam van DongenPromotie7,5NK – ticket; 1e prijs PK E
2Nathaniel WillemseDe Pionnetjes7NK – ticket; 2e prijs PK E
3Patryk HenkeSHTV7NK – ticket; 3e prijs PK E
4Ming Dao CaljePromotie6,54e prijs PK E
5Berke YigittürkSHTV6beste F; 5e prijs PK E
6Justus van KlaverenSHTV66e prijs PK E
7Bradley van HaarenBotwinnik5,5 
8Daan van LoenenRijswijk5,5 
9Sam Bankschoolschaker5,51e prijs Open PK E
10Daan Bankschoolschaker5,52e prijs Open PK E
11Julia von ImhofSHTV5,5beste meisje
12David MesinaPromotie5beste G
13Diego KaersenhoutDe Pionnetjes5 
14Kevin RobbemondLierse5 
15Kars WolfsbergenSHTV5 
16Leon van der WaalDSC4,5 
17Sem RoemSchaakmat4,5 
18Freek BrinkmanPromotie4,5 
19Mike CooperBobby Fischer4,5 
20Sabri KilicSHTV4,5 
21Twan BeekmanDSC4 
22Laurento BeekSchaakmat4 
23Kristan VisserScheve Toren4 
24Aurelius WijtsmaBobby Fischer4 
25Roman KachlerBobby Fischer4 
26Mirac KilicSHTV4 
27Caspar SchaaremanScheve Toren3,5 
28Jarno von ImhofSHTV3,5beste H
29Dylano JonkerSchaakmat3 
30Shamati WillemseDe Pionnetjes3meisje
31Noortje de Vries Robbéschoolschaker2,5meisje; 3e prijs Open PK E
32Nigel Knijnenburgschoolschaker24e prijs Open PK E
33Wisse Dinant Mauritsschoolschaker1,55e prijs Open PK E
 
Artikel aangelegd op: 27-11-2011
 
© 2019 Haagse Schaakbond
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.