Haagse Schaakbond

Home
Clubs
Agenda
Contact
Senioren
HSB
Competitie
Wedstrijden
Jeugd
Algemeen
Wedstrijden
Grand Prix
Inschrijven GP
NK12
Schaakles
PK HSB 2019
Algemeen
Deelnemers
Reglement
Kampioenen
Druiventoernooi
Algemeen
Nieuws
PK KAMPIOEN van de Haagse Schaakbond: Lars Vistisen
Geschreven door Paul Koks   
04-10-2009
Na zo'n vier uur schaken in het Nationale Schaakgebouw is duidelijk wie de kampioen van de Haagse Sckaakbond is: Lars Vistisen. Eerder op de middag was de druk nog opgevoerd: met een overwinning op Michael van Liempt kwam Lennart Ootes op 5½ punt en had dus even de koppositie overgenomen.

 

Onder het motto 'het is me te dichtbij' had ik evenals vorig jaar een aanlooproute genuttigd al was die nu beperkt tot het trajekt Kijkduin - Scheveningen 2e binnenhaven, omdat 24 uur na aanvang van de 7e ronde in Tilburg een wegwedstrijd over 20 kilometer gelopen mag worden over een wielerparcours van 1500 meter. Uitwaaien over het strand is een prima basis om gedurende enkele uren het vizier op schaken te zetten.

Iedereen was op tijd, dus na het welkomstwoord van Henk Happel en instrukties van Louis Wulffers werd er vanaf aanvang om 13:00 uur op 13 borden gestreden, terwijl zowel de analyse-zaal als de snelschaak-kamer goed bezet worden. Op bord 11 komt er een Siciliaans op het bord en geeft Monique zwart de gelegenheid een matcombinatie volledig af te ronden. Enige tijd later gunt Michael zijn opponent ook een matcombinatie, waardoor Lars moet winnen om ongedeeld eerste te kunnen worden.

Sipke de Swart sluit zijn tournooi waardig af met een overwinning op Kor Bronts en scoort zo 50%. Zijn clubgenoot Ruurd Kunnen komt goed uit de opening tegen Hora Vlam, doch Hora verdedigt stug en er is geen doorkomen aan: remise wordt overeengekomen. Maurits Bons houdt Mike Hoogland knap op remise in een strijd waarin twee koningen overblijven. Jan Postma lijkt op weg naar eenzelfde resultaat tegen Richard Oranje. Komt een pion achter; wint die weer terug met kansen voor wit. Enkele minder scherpe zetten bieden Richard de mogelijkheid de partij naar zich toe te trekken.

Bij Roland ten Have - Willem-Jan van den Broek komt er een eindspel op het bord met 4pi+L+P (wit) tegen 4pi+T(zwart). Wit heeft een geisoleerde vrijpion en zwart zit opgescheept met een dubbelpion. Er volgt een spannende eindstrijd met 3pi voor wit tegen 1pi voor zwart., waarbij zwart het goed afrond. Bij Niels Engelen - Henk Bouma wordt nog iets langer gestreden. Zwart doet ineens een pion in de aanbieding, maar krijgt daarvoor een open lijn in bezit, waarna met zetherhaling remise overeengekomen wordt.

Op bord 1 heeft Lars zijn tegenstander flink onder druk gezet. Een druk waaronder de zwarte stelling uiteindelijk bezwijkt. Ondertussen heeft ook Rob van Helvoort een in de opening verkregen klein voordeel weten vast te houden door te vereenvoudigen naar een gewonnen eindspel met een niet af te stoppen pion. Henk Happel heeft met zwart twee paarden en een loper om de witte stelling op de korrel te nemen. Met hetzelfde materiaal houdt Rosanne echter stand en de strijd verplaatst zich van de open b-lijn naar de koningsvleugel. Doch geen van beiden komt er door en remise wordt overeengekomen.

Dan lopen nog de partijen op bord 10 en 12. Bij Jan Kaan - Frank van den Bos verplaatste de betere stelling zich van wit naar zwart, waarna een gelijke stelling met elk een toren overblijft en remise voor beiden aanvaardbaar is. Andre van der Weijde wint in een bird vroeg in de partij een zwarte loper. Danny schaakt stug door en beperkt de schade uiteindelijk tot een pion. Ondanks tijdnood vangt zwart alle witte pionnen, zodat er twee zwarte pionnen en een witte loper met Koning-alleen op het bord staat wanneer de vlag van Danny valt.

De rekenmeesters van de Haagse Schaakbond kunnen derhalve aan het rekenen gaan om de prijzen conform eindrankschikking en rating-categorie te verdelen. Henk Happel opent de prijsuitreiking door beide deelnemende dames van een speciaal aandenken te voorzien: een uitgave met cartoons omtrent het schaken. Vervolgens krijgt elke deelnemer een aflevering uit de serie Trends, waarin steeds een specifieke opening uitgebreid behandel wordt.

Louis Wulffers deelt vervolgens de Kampioenschaps prijzen uit aan de top 3 van het tournooi en de top 3 van de ratingcategorieen <1600, 1600-1800 en 1800-2000. Waarmee een fantastisch tournooi op waardige wijze afgesloten wordt. Willem-Jan van den Broek neemt zijn prijs in ontvangst met een dankwoordje aan de wedstrijdleiding namens alle deelnemers.

Artikel aangelegd op: 03-10-2009
 
© 2019 Haagse Schaakbond
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.