Haagse Schaakbond

Home
Clubs
Agenda
Contact
Senioren
HSB
Competitie
Wedstrijden
Online
Jeugd
Algemeen
Wedstrijden
Grand Prix
NK12
Schaakles
Nieuws
Drie winnaars in Haags Weekendtoernooi
Geschreven door Paul Koppens   
17-11-2008
Het vijfde Haags Weekendtoernooi is gewonnen door Robin van Kampen, Julian van Overdam en Dmitri Saulin, met 5 uit 6.  Het prijzengeld werd natuurlijk gedeeld, maar de beker..... tja, dat was even lastig.

 

De lustrumaflevering van het Haags Weekendtoernooi trok 128 deelnemers, iets meer dan het gemiddelde van de voorgaande jaren.  De verdeling over de drie groepen was wat evenwichtiger - het was verheugend te constateren dat de C-groep meer deelnemers had dan eerder.

 

Op rating kende het toernooi vooraf geen duidelijke favoriet (hetgeen in eerder jaren soms wel het geval was), en er ontwikkelde zich dan ook een spannende strijd om de titel. Bij het ingaan van de laatste ronde in de A-groep stonden Robin van Kampen en de Russische IM Dmitry Saulin samen bovenaan met 4½ uit 5, maar van hun onderlinge remise maakte Julian van Overdam gebruik om langszij te komen. Bij het opmaken van de eindstand bleek vervolgens dat Robin en Julian exact gelijk geëindigd waren in weerstands- en SB-punten. Dat was in de geschiedenis van het toernooi nog niet eerder voorgekomen, en omdat de beker moeilijk doormidden kon, zag Haeghe Ooievaar-voorzitter Hugo Brits zich genoodzaakt om het lot te laten beslissen. Robin van Kampen was daarbij de gelukkige.

De vierde plaats werd gedeeld door Joost Michielsen en Jeroen Edeling met 4½ punt, gevolgd door een zestal spelers met 4 punten.

In de B-groep ging Leo de Jager na vijf ronden alleen aan kop met 4½ punt, maar na een remise tegen Wim Reimer werd hij achterhaald door Tje-Wing Au, die de groep nipt won op weerstandspunten (beiden 5 uit 6).  Zij bleven een groep van vier achtervolgers voor.

De C-groep leek een prooi te worden voor Stan Lambrechts, die zijn eerste vijf partijen won en met een vol punt voorsprong de laatste ronde in ging.  Maar daarin werd hij verslagen door Koos Roeleveld, die zodoende langszij kwam. 

 

Julian van Overdam (links) en Robin van Kampen met de beker van het 5e Haags Weekendtoernooi

De prijs voor de meest spectaculaire partij (die u hier kunt naspelen) werd gewonnen door Koen Lambrechts voor zijn overwinning op Josip Gazic.

Alle resultaten en eindstanden zijn te vinden op de toernooisite: www.haagsweekendtoernooi.nl - binnenkort zijn hier ook foto's te zien.

Artikel aangelegd op: 17-11-2008
 
© 2021 Haagse Schaakbond
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.